Building INE CCIE RSv5 topology using Virtual IOS (IOSv)

We will build the INE RSv5 Topology using in Virtual IOS (IOSv), Since IOSv only supported routing we will only focus on that part and because how the INE topology has been setup switching part is not really needed on most of the routing labs.

Physical Topology

INE
INE Physical Topology using IOSv and VMware LAN Segment

 

Requirements

INE RSv5 Logical Diagram (IOSv)

INE Logical_IOSv

Updated/Modified INE Logical Diagram to match the interface setup of IOSv

So now we have the diagram we will now configure the setting on the VMWare Workstation to match the physical Diagram.

Building the connection is very simple just create a new INE LAN Segment and assign all the 2nd interface of the Cisco Virtual IOS (IOSv) Virtual Machine into the LAN Segment.

2014-08-24 05_33_04-IOSv-R1 - VMware Workstation

After Assigning the interface “show cdp neighbor” should look like this.

2014-08-24 05_46_16-__._pipe_com_1 - PuTTY

Based on the cdp neighbor command output all the router are visible and connected to the new LAN Segment we have created. So now we are ready to work on INE workbook using Cisco Virtual IOS (IOSv) VM.

Converted INE Initial configuration for IOSv: Download it here.

For Building All-in-One INE Topology read my another post

http://jamsudsanusi.net/2014/10/building-ine-ccie-rsv5-vrack-using-iosv/

How to extract IOSv from OnePK All-In-One VM

http://jamsudsanusi.net/2014/08/running-cisco-virtual-ios-iosv-via-vmware-workstation/


Building INE CCIE RSv5 topology using Virtual IOS (IOSv)
Tagged on:                                             

23 thoughts on “Building INE CCIE RSv5 topology using Virtual IOS (IOSv)

    • 08/30/2014 at 1:52 am
      Permalink

      @P, I’m glad that it works on your test. 🙂

      Reply
  • Pingback: CSR 1000V vs GNS3 vs IOU

  • 09/05/2014 at 11:26 pm
    Permalink

    So, you are running your csr100v with 384mb only?

    Reply
    • 09/06/2014 at 2:05 am
      Permalink

      Hi

      this is not a CSR1000v but an IOSv (IOS version use by Cisco Virl/CML) which included on the OnePK all in one Virtual Machine.

      Reply
  • 09/22/2014 at 3:42 am
    Permalink

    DO we need to create 10 separate VMs for 10 Routers ?? Can you please explain this…

    Reply
    • 09/22/2014 at 11:54 am
      Permalink

      Yes or you could use the vmware link clone feature to reduce space..

      Reply
  • 09/22/2014 at 4:31 am
    Permalink

    When I am completing the steps and using show cdp neigh..i always see gig0/0 …this is the only port which is up by default and has an ip address on it..I dont see gig 0/1 in my neighbor even though i used second network adapter…Can you please clarify

    Reply
    • 09/22/2014 at 11:56 am
      Permalink

      Be sure to map the 2nd interface of other vm to same lan segment so you will see it on G0/1 interface.

      Reply
  • 10/22/2014 at 4:47 pm
    Permalink

    Jam, what’s the “serial” configuration for the other routers? I can’t use \\.\pipe\com_1 other than for one router.

    Reply
  • 10/27/2014 at 5:02 am
    Permalink

    Hello Jam, can you please post your config for the DMVPN cloud? Also, can you use physical interfaces by adding more NIC’s to each router instead of using sub-interfaces? Because majority of the INE labs don’t really depend on Layer 2. And are you using a 2nd NIC to connect your host PC to the external/real switches (if you stick to sub-interfaces)? Because the G0/0 is used as an “OOB” connection via the “VM Network”. Thanks.

    Reply
  • 11/02/2014 at 5:13 pm
    Permalink

    Kindly please coudl you tell how to confiure a DMVP clould please

    Reply
  • 11/13/2014 at 5:17 am
    Permalink

    First off, thank you very much for putting this all together! Perhaps you can point me in the right direction to resolve my 50% packet loss when vms are up and running? CDP neighbor sees the devices, but when configuring IP’s they are always 40-60% loss.

    R1#sh cdp n
    Capability Codes: R – Router, T – Trans Bridge, B – Source Route Bridge
    S – Switch, H – Host, I – IGMP, r – Repeater, P – Phone,
    D – Remote, C – CVTA, M – Two-port Mac Relay

    Device ID Local Intrfce Holdtme Capability Platform Port ID
    R2 Gig 0/0 134 R B IOSv Gig 0/0
    R3 Gig 0/0 166 R B IOSv Gig 0/0

    Total cdp entries displayed : 2
    R1#sh ip int brief
    Interface IP-Address OK? Method Status Protocol
    GigabitEthernet0/0 10.10.13.1 YES manual up up
    GigabitEthernet0/1 unassigned YES unset administratively down down
    R1#ping 10.10.13.3
    Type escape sequence to abort.
    Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.10.13.3, timeout is 2 seconds:
    !.!.!
    Success rate is 60 percent (3/5), round-trip min/avg/max = 1/1/1 ms
    R1#

    r1.vmx file:

    .encoding = “windows-1252”
    config.version = “8”
    virtualHW.version = “10”
    vcpu.hotadd = “TRUE”
    scsi0.present = “TRUE”
    scsi0.virtualDev = “lsilogic”
    memsize = “512”
    mem.hotadd = “TRUE”
    scsi0:0.present = “TRUE”
    scsi0:0.fileName = “vios-adventerprisek9-m-cl1.vmdk”
    ide1:0.present = “TRUE”
    ide1:0.autodetect = “TRUE”
    ide1:0.deviceType = “cdrom-raw”
    ide1:0.startConnected = “FALSE”
    ethernet0.present = “TRUE”
    ethernet0.pvnID = “52 15 ae 3c ba 33 64 b1-af 89 6f 39 4d 63 e4 66”
    ethernet0.connectionType = “bridged”
    ethernet0.virtualDev = “e1000”
    ethernet0.wakeOnPcktRcv = “FALSE”
    ethernet0.addressType = “generated”
    usb.present = “TRUE”
    usb.generic.autoconnect = “FALSE”
    ehci.present = “TRUE”
    ehci.pciSlotNumber = “35”
    sound.present = “TRUE”
    sound.startConnected = “FALSE”
    sound.fileName = “-1”
    sound.autodetect = “TRUE”
    mks.enable3d = “TRUE”
    pciBridge0.present = “TRUE”
    pciBridge4.present = “TRUE”
    pciBridge4.virtualDev = “pcieRootPort”
    pciBridge4.functions = “8”
    pciBridge5.present = “TRUE”
    pciBridge5.virtualDev = “pcieRootPort”
    pciBridge5.functions = “8”
    pciBridge6.present = “TRUE”
    pciBridge6.virtualDev = “pcieRootPort”
    pciBridge6.functions = “8”
    pciBridge7.present = “TRUE”
    pciBridge7.virtualDev = “pcieRootPort”
    pciBridge7.functions = “8”
    vmci0.present = “TRUE”
    hpet0.present = “TRUE”
    displayName = “ine-r1”
    guestOS = “fedora-64”
    nvram = “ine-r1.nvram”
    virtualHW.productCompatibility = “hosted”
    powerType.powerOff = “soft”
    powerType.powerOn = “soft”
    powerType.suspend = “soft”
    powerType.reset = “soft”
    extendedConfigFile = “ine-r1.vmxf”
    serial0.present = “TRUE”
    serial0.fileType = “pipe”
    serial0.fileName = “\\.\pipe\com_1”
    uuid.bios = “56 4d 94 db 29 05 ef 1b-96 b1 f4 84 bf 26 c9 74”
    uuid.location = “56 4d 94 db 29 05 ef 1b-96 b1 f4 84 bf 26 c9 74”
    replay.supported = “FALSE”
    replay.filename = “”
    scsi0:0.redo = “”
    pciBridge0.pciSlotNumber = “17”
    pciBridge4.pciSlotNumber = “21”
    pciBridge5.pciSlotNumber = “22”
    pciBridge6.pciSlotNumber = “23”
    pciBridge7.pciSlotNumber = “24”
    scsi0.pciSlotNumber = “16”
    usb.pciSlotNumber = “32”
    ethernet0.pciSlotNumber = “33”
    sound.pciSlotNumber = “34”
    vmci0.pciSlotNumber = “36”
    ethernet0.generatedAddress = “00:0C:29:26:C9:74”
    ethernet0.generatedAddressOffset = “0”
    vmci0.id = “-950689290”
    monitor.phys_bits_used = “40”
    vmotion.checkpointFBSize = “134217728”
    cleanShutdown = “FALSE”
    softPowerOff = “FALSE”
    usb:1.speed = “2”
    usb:1.present = “TRUE”
    usb:1.deviceType = “hub”
    usb:1.port = “1”
    usb:1.parent = “-1”
    tools.remindInstall = “TRUE”
    ethernet0.vnet = “VMnet10”
    tools.syncTime = “FALSE”
    vc.uuid = “”
    policy.vm.mvmtid = “”
    ethernet1.present = “TRUE”
    ethernet1.virtualDev = “e1000”
    ethernet1.pvnID = “52 15 ae 3c ba 33 64 b1-af 89 6f 39 4d 63 e4 66”
    ethernet1.connectionType = “pvn”
    ethernet1.wakeOnPcktRcv = “FALSE”
    ethernet1.addressType = “generated”
    ethernet1.pciSlotNumber = “37”
    checkpoint.vmState = “”
    ethernet1.generatedAddress = “00:0C:29:26:C9:7E”
    ethernet1.generatedAddressOffset = “10”
    ethernet2.present = “FALSE”
    ethernet3.present = “FALSE”
    ethernet4.present = “FALSE”
    ethernet5.present = “FALSE”
    floppy0.present = “FALSE”
    usb:0.present = “TRUE”
    usb:0.deviceType = “hid”
    usb:0.port = “0”
    usb:0.parent = “-1”

    Any thoughts?

    Reply
    • 11/13/2014 at 9:30 am
      Permalink

      try this settings

      Reply
  • 11/17/2014 at 10:38 am
    Permalink

    Thanks for the suggestion, but unfortunately that did not work. I still receive 50% packet loss. Sometimes, I receive 100%. Also, when using a Bridged connection, my interfaces see the CDP neighbor and receive a DHCP address (no idea from where), but I cannot ping anything.

    Perhaps any other suggestions?

    Reply
    • 11/18/2014 at 6:04 pm
      Permalink

      could you provide the spec of your machine?

      Reply
      • 11/19/2014 at 4:46 am
        Permalink

        I have an HP Folio 9470m

        CPU: i5-3427 CPU @ 1,8Ghz
        RAM: 16 GB
        System Type: 64-Bit OS
        Windows 7 SP1

        Reply
        • 11/19/2014 at 5:01 pm
          Permalink

          could you check what IOSv version you are using? try to use the one i posted.

          IOSv Download

          Reply
          • 11/19/2014 at 8:03 pm
            Permalink

            Jam, you rock! For whatever reason the IOSv version I was using was kaputt. Using your version it came up with no problems. Thank you for working with me on this!

          • 11/20/2014 at 8:35 pm
            Permalink

            Glad that resolve the issue..

Leave a Reply

%d bloggers like this: